ENSCHEDE – Het mkb in Overijssel krijgt de komende jaren een financiële injectie van zo’n 40 miljoen euro. De focus ligt hierbij vooral op familiebedrijven, die van groot belang zijn voor de Twentse economie.

Afbeeldingsresultaat voor Eddy van HijumDe provincie Overijssel trekt tot 2023 precies 21,4 miljoen euro uit voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) en verwacht dat de landelijke overheid en de Europese Unie samen minstens zo’n zelfde bedrag investeren. In het nieuwe mkb-beleid van Overijssel ligt een van de zwaartepunten op familiebedrijven. De provincie wil met dit beleid vooral bedrijven met tien tot vijftig medewerkers verder helpen.

Dragers van de economie

Het gaat dan om het sterker en schoner maken van regionale bedrijven. Volgens gedeputeerde Eddy van Hijum betekent het nieuwe beleid een soort erkenning voor de ‘dragers’ van de economie van Overijssel en Twente. „Het mkb en familiebedrijven vormen het grootste deel van onze economie en zijn ook onze kracht.”

Maar het familiebedrijf staat onder druk. Beginnende ondernemers voelen meer voor een start-up dan voor overname van het familiebedrijf, merkt Van Hijum. Familiebedrijven worden geregeld overgenomen door buitenlandse investeerders. „Er wordt wel gezegd dat je daar niet zo wakker van moet liggen. Maar ik lig daar wel een beetje wakker van. De familiebedrijven zijn belangrijk voor de continuïteit in de regio. Ze hebben oog voor de omgeving, het milieu. Dat willen we behouden.”

De provincie wil bedrijven helpen vernieuwen. Hogescholen Windesheim in Zwolle en Saxion in Enschede doen onderzoek naar opvolgingskwesties. De provincie biedt een bedrijfsopvolgingspremie. Maar veel meer kan de overheid ook niet doen. „De overheid maakt de economie niet. Uiteindelijk moet een bedrijf wel concurrerend zijn en goed functioneren. Alleen dan kun je een rol spelen.”

Topclusters

Het beleid richt zich niet alleen op familiebedrijven. Loketten en organisaties die bedrijven verder helpen, krijgen steun. Zij vormen de toegangspoort tot de overheid. Bedrijven kunnen ook vouchers aanvragen, waarmee ze hun bedrijf kunnen laten doorlichten. Vervolgens kunnen ze een stimuleringsbijdrage krijgen om benodigde maatregelen door te voeren.

En er gaat geld naar topclusters van bedrijven en kennisinstellingen. Bijvoorbeeld naar Saxion en de UT met de ontwikkeling van de nieuwe technologie fotonica. Via een innovatiestimulering voor deze topclusters komt er geld beschikbaar. Het rijk heeft daar ook al 8 miljoen euro voor gereserveerd.

Provinciale Staten moet het nieuwe mkb-beleid nog goedkeuren. Vervolgens komt het provinciebestuur met concretere projecten en verdere uitwerking van het beleid.

https://bit.ly/2spVSBE