Lezing Irene van Staveren afgelast | Filosofie Café Twente
Irene van Staveren 

HET NIEUWE NORMAALBECKUM –  Hoe zal ons leven er na corona uitzien? In een reeks verhalen met mensen met een opvatting, verkennen we de toekomst. Vandaag deel twee: hoogleraar pluralistische ontwikkelingseconomie Irene van Staveren (56) uit Beckum. „Er is een groot gebrek aan verbeelding over de economie.”

Foto: Filosofiecafétwente.nl
.
.

Irene van Staveren:

♦ Hoogleraar pluralistische ontwikkelingseconomie aan het Institute for Social Studies (ISS) in Den Haag, sinds 2010.
♦ Geboren 1963 in Heemskerk.
♦ Promoveerde in 1999 op Zorg voor economie – een Aristotelisch perspectief.
♦ 2004 – 2009 buitengewoon hoogleraar economie en christelijke ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
♦ Woonachtig in Beckum.
♦ Gehuwd. Twee kinderen uit een eerder huwelijk.

Hoe is het met je?

„Gezond gelukkig. Iedereen om me heen ook. Dat is cruciaal in deze tijden. Ik heb mijn moeder mijn oude smartphone gegeven. Spelen we Wordfeud, erg leuk.”

Hoe staan we er over vijf jaar voor?
„Al na de vorige crisis zag je mensen die niet meer in deze dolgedraaide economie wilden functioneren. Ex-bankiers besloten om leerkracht te worden. Minder inkomen, maar veel meer betekenis in hun leven. Ik denk echt dat we nu meer initiatieven zien richting een economie die meer lokaal en coöperatief is. Een voorbeeld zie je in windcoöperaties. Dat gaat per dorp of wijk. Geen aandeelhouders, geen beurs, geen buitenland. In steden zijn er talloze voorbeelden van stadsmoestuinen. Die worden serieuzer genomen. Dus over vijf jaar zie ik een economie waarin de zaadjes van de alternatieve economie, die al geplant zijn na de vorige crisis, verder zijn ontkiemd en zichtbaarder geworden.”

Artikel in Tubantia: Irene van Staveren