Vorig jaar remde corona de groei van het aantal bedrijven in heel Nederland af. In de eerste zeven maanden stopten toen ook in deze regio meer bedrijven dan er begonnen: 2710 tegen 2698. Dit jaar is de verhouding totaal anders, met 3061 beginners en 1951 stoppers.
Webshops voor winkels
Opmerkelijk: de branche detailhandel kende in coronatijd zowel de meeste stoppers als starters. Sinds maart 2020 gaf 14,5 procent van de bedrijven er de brui aan, maar de sector groeide met maar liefst 29,3 procent aan starters. Dat heeft vooral te maken met het feit dat in coronatijd fysieke winkels sloten maar webshops juist als paddenstoelen uit de grond schoten. En in navolging daarvan startten er in de logistiek ook veel meer bedrijven, want al die pakketjes moeten natuurlijk wel worden bezorgd.
Ook in de bouw, de zorg en de zakelijke dienstverlening groeide het aantal bedrijven stevig. Dat had vooral te maken met het aantal professionals dat besloot het vaste dienstverband in te ruilen voor een bestaan als zzp’er. De Kamer van Koophandel constateert dat in heel Nederland het aantal zelfstandigen zonder personeel flink groeide.
64.504 bedrijven telde Twente op 1 augustus van dit jaar. In maart 2020, aan het begin van de coronacrisis, waren dat er 60.836
MKB steunt starters
Voorzitter Albert van Winden van MKB Twente is blij dat het ondernemersenthousiasme weer toeneemt. Maar bij het MKB is de ervaring dat niet iedereen weet waar hij aan begint met een eigen bedrijf. Daarom lanceert MKB Twente na de zomer een buddyproject voor beginnende ondernemers.
Van Winden: „We houden al een jaar of twee bijeenkomsten voor starters. Daar kunnen ze advies krijgen van accountants, fiscalisten en andere specialisten. Dit jaar willen we dat uitbreiden met een project waarbij ervaren ondernemers steun en begeleiding geven aan beginners. We roepen onze leden op om zich daarvoor aan te melden, zodat meer van die enthousiaste starters kunnen uitgroeien tot gezonde en volwaardige bedrijven.”
Lekker weer schilderen
Gosé Brinkman (38) uit Rijssen begon op 3 juni met zijn eigen schildersbedrijf Brinkman Schilderwerken. Hij werkte daarvoor jarenlang bij twee grote bedrijven, waar hij opklom van vakantiekracht tot projectleider. Maar dat beviel steeds minder: „Dan zit je ineens de hele dag offertes en facturen te maken, projecten te controleren, problemen van een ander oplossen. Hoe meer ik dat deed, hoe meer ik het schilderen miste. Ik kluste in de avonduren en weekenden wel bij, dat vond ik eigenlijk het leukst. Maar dan komt je gezin wel tekort. Ik miste ook het contact met collega’s. Als je projectleider bent, ben je toch de man met de mooie auto en de chique kleren, dan ontstaat er vanzelf afstand.”
„Ik raakte daarover in gesprek met een maat van me en die zei: ‘Waarom begin je niet voor jezelf?’ Dat klonk best goed maar ik twijfelde enorm. Kon dat wel in coronatijd? En hoe moest het dan met de vaste lasten en zo? Ik overlegde het met mijn vrouw en die zei: ‘Dat je dat niet eerder hebt bedacht’. Die had allang gezien dat ik niet happy was met wat ik deed. Dus toen ben ik maar gewoon begonnen, op mijn verjaardag, 3 juni. En ik heb nog geen dag zonder werk gezeten! Ik klus niet meer bij, ik doe overdag wat ik leuk vind en ’s avonds en in de weekenden heb ik tijd voor mijn gezin. Echt, alle twijfel is weg want ik zit veel beter in m’n vel!”
Steuntje voor kinderen
Corina Liefers (43) uit Borne schreef op 1 juli haar kindercoachpraktijk De Ademboom in bij de Kamer van Koophandel. „Ik kom uit een heel andere tak: ik ben musicus bij orkest Phion. Maar al een hele tijd wilde ik me ook op een ander vlak ontwikkelen. Ik geef muziekles aan kinderen en daarbij kom je van alles tegen. Ik probeerde altijd een kind dat niet goed in z’n vel zat, beter de deur uit te laten gaan. Dat bracht me op het pad van kindercoaching.”
„Ik heb de opleiding gevolgd en in coronatijd examen gedaan. Ik kon toen nog niet meteen met een eigen praktijk beginnen omdat mijn eigen kinderen ook de hele dag thuis waren. Maar ik heb dus ruim de tijd gehad om me goed voor te bereiden, ik heb bijvoorbeeld alle informatie van de Kamer van Koophandel bestudeerd over het starten van je eigen bedrijf en ben bezig met het vormgeven van mijn eigen website.”
„Ik ga het stapje voor stapje opbouwen want ik wil mijn praktijk combineren met mijn werk als musicus. De praktijknaam heeft daarmee te maken: ik ben hoornblazer en ik weet hoe belangrijk een goede ademhalingstechniek is, bijvoorbeeld om rust te vinden en beter bij je gevoel te komen. De boom staat symbool voor stabiliteit, want hij is goed geworteld, en voor vrijheid, want de kruin kan meebewegen. Ik kan in dit werk veel van mezelf kwijt, het geeft me energie om kinderen en hun opvoeders te ondersteunen.”
Webshop in creatieve kaarten
Nessah Hulskers (30) uit Enschede werkt op de communicatieafdeling van Kaliber Kunstschool. Een paar jaar geleden begon ze als hobby met handlettering, het creatief vormgeven van letters en teksten. „Als ik iets moois gemaakt had, postte ik dat op Instagram. Op dat account kreeg ik steeds meer volgers en steeds meer leuke reacties. Corona zette me vervolgens aan het denken. Ik moest thuis werken, miste mijn collega’s heel erg, en kwam tot ontdekking dat het toch ook wel heel erg leuk is om iets anders te doen.”
„Zo heb ik in die tijd oppep-pakketjes met coronakaarten gemaakt, kaarten met opbeurende teksten die mensen elkaar konden sturen in een tijd dat je elkaar bijna niet persoonlijk kon zien. Die werden heel veel besteld en toen dacht ik: ‘Ik moet hier iets mee’. Ik zag er best wel tegenop om een eigen bedrijf te beginnen, dat leek me heel moeilijk. Maar mijn schoonvader heeft een eigen schildersbedrijf en die heeft me geholpen. En het valt echt reuze mee, het is niet zo moeilijk als ik dacht.”
„Dus nu heb ik Studio Nessah, een webshop in zelfontworpen kaarten en kaartensets. Daarnaast schilder ik ook nog persoonlijke portretten. Ik blijf mijn werk voor Kaliber ook gewoon doen, maar het is heel fijn om daarnaast iets voor mezelf te hebben.”