De lockdown hebben we achter ons gelaten. Bedrijven hebben hun deuren weer geopend. Toch gaat ook deze periode gepaard met spanning en onzekerheid. Steunpakketten stoppen, schulden moeten worden afbetaald en financiering van banken rondkrijgen, is knap lastig geworden. Wat nu als je toch stappen wil kunnen maken en de financiering rond wil krijgen? Ondernemers, deze kant op voor antwoorden.
Jacco Vonhof, voorzitter MKB Nederland, en Jamie Burink, Head of Business Lending bij Topicus, zien in de praktijk dat ondernemers na de crisisperiode moeite hebben om zakelijke financiering rond te krijgen. Veel ondernemers hebben het afgelopen anderhalve jaar in heel zwaar weer verkeerd. De maandelijkse inkomsten kelderden tot een minimum. Het hoofd kon vaak maar net, mede dankzij de overheidssteun, boven water worden gehouden. En ook als de zaken prima doorliepen, was er een dip in de jaarcijfers te zien. Lang verhaal kort: 2020 is voor de meerderheid een verliesjaar geweest. Iets wat banken bij de bepaling van financiering zwaar laten meewegen, simpelweg omdat ze voor financiering zich op de meest recente cijfers focussen. De mogelijkheden voor ondernemers wiens zaken nu weer in de lift zitten worden door deze financiële dip beperkt. En dat, terwijl de bank tot voor de coronacrisis een dergelijke onderneming haast carte blanche voor financiering zou geven.
Vonhof: “Dit probleem gaat nog wel een tijd meespelen. Hoewel het coronajaar het meest recente jaar is, is het geen gemiddeld jaar voor de meeste bedrijven.” Hij vindt dan ook dat banken verder moeten kijken en best met een open blik naar deze spannende periode mogen kijken. “Daarom zouden financierders kunnen zeggen om het coronajaar uit de vergelijking te strepen. Zeker wanneer is te zien dat een ondernemer zich herstelt en mooie plannen heeft.”
Alternatieve financiering
Ook Burink beaamt dat banken niet staan te springen om ondernemend Nederland financieel te ondersteunen. “Financieren op actuele jaarcijfers is lastig. Als je in 2020 verlieslatend bent geweest, dan zakt de creditrating in elkaar.” Toch houdt het voor ondernemers niet op wanneer de bank de hand op de knip houdt. Volgens Burink bestaan er voldoende alternatieve vormen van financiering. “Denk bijvoorbeeld aan financiering waarbij de geldverstrekker niet primair naar de cijfers kijkt, maar naar het object wat de ondernemer wil financieren.”
Factoring is hier een voorbeeld van. “Factoring betekent dat de facturen worden overgenomen. Dit werd eerder nog wel eens gezien als allerlaatste optie, waarbij er veel schaamte bestond. Echter, eigenlijk is het een hele normale en logische manier om liquiditeit te krijgen. Er zijn veel aanbieders in dit segment bijgekomen die het heel toegankelijk en eenvoudig maken om de financiering aan te vragen. Als je als ondernemer kunt onderbouwen dat je een goed idee hebt, dat je goed na hebt gedacht over alternatieve verdienmodellen en hoe je de toekomst ziet, dan liggen er kansen bij de financierders.”
Prognose financieren is nog zo’n vorm van alternatieve financiering. Ook hier kijken financiers vooruit in plaats van achteruit. “In dit geval wordt er bijvoorbeeld gekeken naar welke alternatieve businessmodellen je bedacht hebt toen je je horecazaak moest sluiten. We wachten vol spanning af of traditionele financiers deze handschoen ook oppakken en of hier vanuit wet-en regelgeving ook andere zienswijzen over zullen ontstaan.”
Bekijk het online seminar ‘zakelijk financieren na de coronasteun’
Benieuwd wat Vonhof en Burink verder adviseren over het verkrijgen van zakelijke financiering? Bekijk de compilatie.
Benieuwd naar wat Topicus voor jouw onderneming kan betekenen? Ga naar de website voor meer informatie.