30 april 2020 01:13 Aangepast: 30 april 2020 11:53

Een vrijwel lege parkeergarage in Leeuwarden.Beeld © ANP

De coronacrisis zorgt ervoor dat veel gemeenten die toch al in zwaar weer verkeren, verder in geldnood komen. Vooral kwetsbare ouderen, jongeren en bijstandgerechtigden kunnen daar de dupe van worden.

Dat concludeert NRC na het bekijken van financiële kengetallen van de gemeenten, toezichtsbrieven van de provincies en het voeren van gesprekken met een tiental gemeenten over de financiële situatie.

Eén op de drie gemeenten lukte het niet om een sluitende begroting te maken voor 2020, nog voordat de coronacrisis toesloeg. Een kwart van de gemeenten werd ingedeeld in de ‘signaleringscategorie’, een groep die minder goed in staat is om aan financiële verplichtingen te voldoen. Een jaar eerder ging het nog om 21 procent van de gemeenten.

Misgelopen inkomsten

Door de coronacrisis nemen de problemen verder toe. Gemeenten lopen parkeergelden en toeristenbelasting mis en worden geraakt door uitstel van betaling van belasting voor ondernemers. Het misgelopen geld was in veel gevallen nodig om de begrotingen sluitend te maken.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Hoekstra sluit bezuinigingen niet uit na coronacrisis

De tekorten hebben vooral impact op het sociale domein. Zo komen de jeugdzorg, de bijstand en ondersteuning voor ouderen die door de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) langer thuis kunnen blijven wonen, door geldnood in de knel. Veel gemeenten moeten bezuinigen, de lasten opvoeren of reserves aanbreken.

Schade coronacrisis

Gemeenten in Nederland maakten de schade op van de coronacrisis. Zo liep de gemeente Middelburg in de eerste drie weken na de aankondiging van maatregelen al een kwart miljoen euro aan parkeerinkomsten mis. De gemeente Zoetermeer schat dat de crisis tot 1 juni 5 miljoen euro gaat kosten.

Vorige week kwamen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën overeen dat gemeenten gecompenseerd worden voor de extra kosten van de coronacrisis. Voor het oplossen van de structurele geldproblemen zijn nog geen plannen gemaakt.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Begroting kabinet diep in het rood door coronacrisis: 92 miljard euro tekort

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

RTL Nieuws