Platform om bestaand aanbod te ontsluiten
In plaats van hun pijlen te richten op versterken van bancaire financiering of het opzetten van nieuwe fondsen, werd nu nadrukkelijk gekozen voor een oplossing waarin bestaande non-bancaire financiers ondersteund zouden moeten worden en voor ondernemers er een centraal aanspreekpunt zou moeten komen om hen actief te ondersteunen en begeleiden.
De organisatie / het platform zal twee belangrijke taken moeten hebben:
- Ondernemers actief coachen/begeleiden richting financiering
- Kapitaal, co-financiering en garanties verstrekken voor non-bancaire financiers
Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat deze organisatie zelf financiering zal gaan verstrekken. Het is vooral bedoeld dat het bestaande ecosysteem van financiers versterkt gaat worden. Hoewel niet benoemd in het debat, zou het ook logisch zijn wanneer actief gebruik gemaakt wordt van de kennis en het netwerk van bestaande financieringsadviseurs.
Sinds 2014 al behoefte
Vanuit de politiek is al lang de wens om te onderzoeken op welke manier zo een organisatie het Nederlandse mkb aan financiering zou kunnen helpen. Al in 2014
werd opgeroepen door de Tweede Kamer om hiernaar onderzoek te doen.
De toenmalige minister vond dat op dat moment niet nodig, ook omdat er met een breed aanbod van garantieregelingen en subsidies ook voldoende mogelijkheden waren voor garanties (BMKB/GO/seed-business Angel regelingen) en subsidies. Ook nu nog is er bij RVO
een groot aantal van dit soort regelingen te vinden.
Succes van British Business Bank
Er werd net voor niets een verzoek gedaan om deze organisatie vorm te geven “naar model van de British Business Bank”. Deze organisatie heeft afgelopen jaar namelijk £89 miljard (!) aan kapitaal gerealiseerd voor (kleine) mkb bedrijven, waarvan £80 miljard aan corona steunkredieten.
Op dit moment wordt samengewerkt met 218 non-bancaire financiers, van non-profit/sociaal tot private investeerders en van crowdfunders tot fondsen. Sommige financiers bieden Fintech oplossingen aan, waarbij andere financiers zich richten op persoonlijk contact en actieve coaching.
In minder dan 10 jaar heeft deze organisatie de transitie in de mkb financieringsmarkt in het VK kunnen versnellen en is er een veel ruimere toegang tot financiering (leningen en aandelen) beschikbaar voor het mkb.
Finance Hub
Via de BBB kunnen de ondernemers echter de juiste financier(s) vinden waar zij behoefte aan hebben. Een voorbeeld is de “
Finance Hub” waar veel informatie voor ondernemers te vinden is.
Lef nodig van Minister en Tweede Kamer om het werkelijk anders te doen
Het is natuurlijk niet nodig of wenselijk om het BBB model 1-op-1 te kopiëren. Er is echter wel lef nodig om af te stappen van de traditionele manier van kijken naar de mkb financieringsmarkt en de stapte durven zetten om de innovatie in de sector te omarmen en te versterken.
Zet een organisatie op met voldoende kapitaal en mandaat om de komende 5-10 jaar kapitaal, garanties en co-financiering beschikbaar te stellen aan een (zorgvuldig geselecteerde groep) non-bancaire financiers. Zorg voor zichtbaarheid van deze organisatie richting ondernemers, zodat zij de weg weten te vinden naar deze financiers en maak gebruik van de expertise en bestaande netwerken van financieringsadviseurs om de ondernemers goed te coachen en begeleiden.
En val vooral niet in de valkuil om alsnog zelf te gaan willen financieren via deze organisatie!