De Nederlandse overheid komt ondernemers in de land- en tuinbouw langer tegemoet met overbruggingskredieten vanwege de coronacrisis. De tijdelijke kredietfaciliteit BL-C blijft beschikbaar tot 1 juli 2022. De afgelopen twee jaar maakten er 211 agrarische bedrijven gebruik van.
Aan de inhoud van de regeling wordt niets gewijzigd. De regeling is een aparte module binnen de Borgstelling MKB Landbouwkredieten (BL).
In een zogenaamd toetsingskader over de regeling bij een update in januari 2022 schrijft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dat de markt voor de land- en tuinbouw, visserij en aquacultuur in de loop van 2020 al is hersteld. In 2021 deden nog slechts een tiental bedrijven beroep op de regeling. “Bij het verlengen van het maatregelenpakket past het om bedrijven in deze sectoren die wel met liquiditeitsproblemen als gevolg van de coronapandemie te maken hebben deze faciliteit te blijven bieden om de coronapandemie te kunnen overbruggen.”
Rol van de bank
De overheid ziet zich genoodzaakt de regeling in stand te houden, ook als het om een flink gedaald aantal bedrijven gaat dat de regeling nodig heeft, omdat de genoemde sectoren volgens het ministerie van oudsher gefinancierd zijn met familiekapitaal en geld van banken. Zeker voor kortlopend krediet in crisissituaties zijn er op dit moment geen alternatieve financiers die de rol van de bank over willen nemen.
211 kredieten
In totaal zijn er in 2020 en 2021 211 BL-C kredieten verstrekt. In 2021 waren het er 10. De totale omvang van de kredieten in 2020 en 2021 bedroeg 86 miljoen euro, waarvoor de rijksoverheid voor ruim 60 miljoen euro garant staat. In totaal was gerekend met een garantieplafond van 180 miljoen euro. Daar komt men niet aan en men verwacht daar ook niet meer aan te komen, ook niet bij verlenging van de regeling nu.
Meer details over de regeling en over hoe men in Den Haag tot de regeling is gekomen zijn na te lezen in het Toetsingskader.
Publicatiedatum:
© GroentenNieuws.nl / Contact