Adviseur voor risico’s, pensioenen en verzekeringen VLC & Partners ziet dat de laatste maanden ‘meer en vaker facturen onbetaald blijven’. Ook verwacht de verzekeraar dat het aantal faillissementen in 2023 en 2024 nog behoorlijk zal doorstijgen: “Bedrijven hebben namelijk te maken met een optelsom van uitdagende economische ontwikkelingen en omstandigheden”, aldus het bedrijf.
- steeds meer grotere bedrijven komen in problemen
- onbetaalde facturen kunnen ‘Domino effect’ sorteren
- adviezen voor opstellen stappenplan
Volgens de Bossche adviseur hebben corona en daaropvolgende sterke inflatie, de stijging van de energieprijzen en loonkosten (als gevolg van onder meer de oorlog in de Oekraïne) een ‘enorme impact’ op veel bedrijven. Daarnaast worden steeds meer bedrijven geraakt door de stijgende rente.
Ook grotere bedrijven krijgen het financieel zwaar
Volgens VLC brengt de hogere rentestand na kleinere bedrijven steeds vaker ook grote concerns in de financiële problemen. Veel bedrijven lenen namelijk geld voor de herfinanciering van lopende schulden want “niet zo heel lang geleden was het lenen van geld nog bijna gratis. Die tijd is inmiddels voorbij waardoor oude financieringen ineens fors duurder zijn geworden”, zo meldt het kantoor in een bericht.
Financiering steeds lastiger
En juist voor bedrijven die het al zwaar hebben wordt het volgens de risico-, pensioen- en verzekeringsadviseur steeds lastiger om nog gefinancierd te worden. Naast de vele onzekerheden zijn er ook nog eens veel bedrijven in Nederland die de coronaschulden nog moeten terugbetalen. [Artikel gaat verder na deze alinea]
Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.
Onbetaalde facturen en het ‘Domino effect’
Grote bedrijven die het financieel niet meer kunnen bolwerken en facturen later betalen of zelfs failliet gaan, kunnen ook nog eens zorgen voor een domino-effect. Eén grote onbetaalde factuur kan andere bedrijven al in de problemen brengen. Ook kunnen er liquiditeitsproblemen ontstaan doordat de betaling van openstaande nota’s steeds vaker wordt uitgesteld. Het ene bedrijf brengt door niet-betaling het volgende bedrijf in de problemen binnen haar totale netwerk aan toeleveranciers en afnemers.
Retail, horeca, bouw en metaal hebben hoog risico
De toename van het risico van non-betaling doet zich voor in vrijwel alle sectoren, maar is met name extra groot is in de retail en de horeca, maar ook in de bouw- en de metaalsector vanwege de grote kwetsbaarheid voor de hoge energieprijzen.
Van héél laag aantal faillissementen naar laag
De verwachte verdere stijging van het aantal faillissementen is weliswaar substantieel, maar verdient wel om in het juiste perspectief te worden geplaatst. Het aantal faillissementen komt immers van een historisch laag niveau. Desondanks is het voor ondernemers belangrijk om de aankomende periode extra alert te zijn en het betalingsrisico goed te blijven monitoren en hiertegen waar nodig maatregelen te nemen om je te beschermen.
Vier adviezen voor betere order-to-cash
VLC & Partners wijst er tenslotte op dat optimalisatie van het order-to-cash proces essentieel is en adviseert daarvoor een stappenplan:
- Het identificeren van het debiteurenrisico door het uitvoeren van een kredietwaardigheidscheck. Er zijn diverse partijen die informatierapporten kunnen verstrekken.
- Een analyse van het debiteurenrisico, met focus op enerzijds de kredietwaardigheid en anderzijds de impact van een eventuele niet-betaling van facturen.
- Opstelling van een strategisch creditmanagement plan dat helpt bij bepaling van de juiste strategie voor kredietverlening aan debiteuren.
- Het debiteurenrisico verzekeren met een kredietverzekering. Deze verzekeringsvorm biedt kredietinformatie ter preventie, incasso ter beperking en eventuele schadevergoeding voor debiteurenverliezen.