Er moet een Nederlandse tegenhanger van The British Business Bank komen, een ‘mkb-bank’. De motie van CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch die daartoe oproept is met een brede Kamermeerderheid aangenomen.
Tweede Kamer-lid Mustafa Amhaouch (CDA) kan verder met zijn plan voor een heuse ‘mkb-bank’, een ook lang gekoesterde wens van ONL en MKB-Nederland.
Mkb-bank: voor ondernemers betere toegang tot financiering
De beoogde ‘mkb-bank’ moet er primair voor zorgen dat met name de kleine ondernemingen en familiebedrijven betere toegang krijgen tot financiering. Daarnaast heeft deze ‘marktplaats’ voor het mkb als voordeel dat naast de financiering ook private expertise en overheidsgelden bij elkaar worden gebracht, stelt Mustafa Amhaouch. ,,Een mkb-bank naar Brits model zorgt ervoor dat ook kleine ondernemers makkelijk toegang hebben tot financiering. Zo versterken we het Nederlandse ondernemersklimaat en het mkb.”
‘Als je nu niks doet, weet je dat het niet beter gaat worden’
‘Slagvaardig en voortvarend kleine en middelgrote ondernemers helpen’
In aanloop naar de verkiezingen vorig jaar stelde Amhaouch tijdens onze talkshow De Ondernemer Kiest al: ,,Grootbanken zijn niet ingericht voor kredieten van pakweg 15.000 tot 250.000 euro. De kosten voor de kredietverlening zoals audit en compliance staan voor hen niet in verhouding tot het kredietbedrag. Bovendien is de rente van vier procent niet lucratief waardoor grote banken zich minder snel wagen aan de kleine kredietverstrekking. Daarom moet er een mkb-bank komen die slagvaardig en voortvarend kleine en middelgrote ondernemers kan helpen. Ik hoor verhalen van ondernemers die een krediet aanvragen maar toch failliet gaan omdat de reddende euro’s op zich laten wachten.’’
‘Mkb-bank, dichtbij de ondernemers, dichtbij in de regio’
,,Als ik kijk naar Qredits, die hebben in de coronacrisis aan overbruggingskredieten bijna net zoveel gedaan als de vier banken samen, dat zegt wel iets. Waar ik mij erg aan stoor is de financiering van de grote banken. De systeembanken kijken over de kleine ondernemers heen. Wij zijn voor een mkb-bank, dichtbij de ondernemers, dichtbij in de regio. Als de overheid garanties geeft voor belangrijke financieringen maakt dat de kleine ondernemer mogelijk om door te groeien. Als je nu niks doet, weet je dat het niet beter gaat worden.”
Biesheuvel (ONL): ‘Nederland wordt pas echt gezond als we het geld eerst weer gaan verdienen’
Het idee om een speciale mkb-bank op te richten staat prominent in het verkiezingsmanifest van Ondernemend Nederland (ONL), in aanloop naar de verkiezingen bedoeld om kabinet en coalitie op het hart drukken om aan de slag te gaan voor ondernemers in Nederland. Biesheuvel: ,,De weg uit de coronacrisis is kiezen voor ondernemerschap. Nederland wordt pas echt gezond als we het geld eerst weer gaan verdienen.” Een mkb-bank ziet Biesheuvel daarbij als belangrijke ondersteuning voor ondernemers zodra de crisis op zijn einde loopt.
Vonhof (MKB-Nederland): ‘Nieuwe bank ook goed voor diversiteit bankenlandschap’
Terug naar 2020, Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. Hij riep destijds op om van de Volksbank een staatsbank, een mkb-bank te maken, die onder gunstigere voorwaarden krediet kan verstrekken. ,,De banken zijn volgedrukt met regels en de vele verplichte checks die zijn ingebouwd. Dat maakt de kosten voor verstrekking van kleine kredieten relatief duur, waardoor ondernemers in het mkb moeilijk aan financiering kunnen komen. Ik roep daarom al enige tijd op om van de Volksbank een staatsbank, een mkb-bank te maken, die onder gunstigere voorwaarden krediet kan verstrekken. De Volksbank zien we als goed alternatief omdat het een staatsbank is zonder aandeelhouders waardoor er minder druk op het rendement staat en er meer aandacht kan zijn voor de maatschappelijke functie.”
Een ‘nieuwe’ bank zou volgens MKB-Nederland ook goed zijn voor de diversiteit van het bankenlandschap, dat nu wordt gedomineerd door een aantal grote spelers. Vonhof, in april vorig jaar: ,,Zo’n bank zou ook nooit leiden tot marktverstoring, omdat dit nu juist een deel van de markt betreft waar de banken zelf niet happig op zijn. Ook de ervaring van Qredits, de partij die kleine kredieten nu het meest in behandeling neemt, is dat er een echte bancaire functie specifiek voor het mkb moet komen.”