Stichting Coronaclaim MKB wil dat de overheid de inmiddels tot 20 miljard euro opgelopen schuldenberg van mkb-ondernemers saneert. Daartoe bereidt de claimorganisatie een bodemprocedure voor op basis van bestaand recht voor compensatie bij overheidsingrijpen.
Meld je nu aan voor de speciale lunch-nieuwsbrief van De Ondernemer, met op doordeweekse dagen het laatste ondernemersnieuws over (ook) de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief heeft ook een virtueel gesproken versie. Aanmelden doe je via deondernemer.nl/nieuwsbrief.
‘Golf van faillissementen dreigt’
Er zijn 274.000 ondernemingen met belastingschulden, aldus Petiet. De totale belastingschuld van 20 miljard bedraagt omgerekend 5,8 procent van de rijksbegroting. ,,De coronamaatregelen zijn door de overheid genomen om de gezondheid van de hele bevolking te beschermen en gezondheidszorg is een zaak van ons allemaal”, vindt de initiatiefneemster. ,,Mkb-ondernemers zijn uiteindelijk de financieel gedupeerden van de coronacrisis. Stichting Coronaclaim MKB vindt dat het tijd wordt om de balans op te maken na twee jaar en de rekening te verdelen. Zonder compensatie komt er een golf van faillissementen aan dat weer gevolgen heeft voor andere ondernemingen.”
“Vanuit de politiek verwachten we niet veel actie, dus zijn we genoodzaakt om via de rechter onze schade aan te kaarten”
Crowdfunding voor coronaclaim
Voor een bijdrage van 450 euro kunnen ondernemers hun schade claimen op coronaclaim.nl. Hieruit worden tien tot twintig schrijnende maar representatieve voorbeelden geselecteerd zodat de rechter hier uitspraak over kan doen. De overige deelnemers krijgen beschikking over het juridisch dossier zodat individueel de schade kan worden geclaimd. Ook kan de actie worden gesteund door geld te doneren op Getfunded.
Petiet noemt het ‘onbegrijpelijk’ dat het mkb niet de aandacht en support krijgt die het verdient. ,,Vanuit de politiek verwachten we helaas niet veel actie. Daarom zijn we genoodzaakt om via de rechter onze schade aan te kaarten. De rechtszaak gaat niet over de coronamaatregelen maar uitsluitend over de compensatie voor mkb-ondernemers.”
Stichting Coronaclaim MKB is een initiatief van Pascale Petiet, Pancras Pouw en Erik Koper. Petiet is CEO van financieel dienstverlener OAMKB. Pouw is oprichter en voorzitter van mkb-belangenorganisatie BeUnited, dat meer dan 40.000 leden heeft. Koper is eigenaar van de winkels Gute Laune. De stichting wordt ondersteund door het maatschappelijk betrokken advocatenkantoor Brandeis.