Het gaat niet goed met kleine bedrijven in Nederland. Het aantal technisch failliete bedrijven is in het eerste kwartaal gegroeid, en voor het zesde kwartaal op rij zakt de investeringsbereidheid bij de kleinbedrijf ondernemers. Het aantal bedrijfssluitingen voor dit jaar zal dan ook hoog zijn. Dat blijkt uit onlangs gepubliceerde Kleinbedrijf Index over het eerste kwartaal van 2022. Wereldwijd staat Nederland zelfs in de top drie van verwachte faillissementen.

Van onze redactie 5 juli 2022

 

,,De financiële situatie van ondernemers in het kleinbedrijf baart mij zorgen en verdient aandacht”, zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van ONL, verwijzend naar de nieuwe cijfers van de Kleinbedrijf Index (KB-Index) – een onderzoek van Qredits, ONL en de Hogeschool van Utrecht onder bijna duizend ondernemers in de small business sector – over het eerste kwartaal van dit jaar.

Zorgelijk meent Biesheuvel, omdat niet alleen de investeringsbereidheid zakt, maar ook de nettomarges niet significant stijgen ‘en dit leidt tot zeer lage ondernemerslonen’. Biesheuvel: ,,Slechts 37 procent van de ondernemers verdient meer dan het minimumloon. 23 procent zit eronder en 40 procent heeft een loon onder het bijstandsniveau.”

Lees ook: IMK: coronaschulden duwen 50.000 in kern gezonde bedrijven naar afgrond

4 op de 10 horecabedrijven technisch failliet

Daarnaast is het aantal technisch failliete bedrijven sterk gegroeid van 23 naar 33 procent. Vooral in de horeca (41 procent) en zakelijke dienstverlening (36 procent) zijn de percentages ‘verontrustend hoog’. Volgens het onderzoek neemt de tweedeling in levensvatbare en niet-levensvatbare bedrijven alleen maar toe. Door deze nauwelijks betere bedrijfsresultaten in het eerste kwartaal van dit jaar blijft het aantal te verwachten sluitingen constant hoog en staat het op 6,5 procent van de bedrijven.

Naast de zorgwekkende financiële situatie van het kleinbedrijf geeft de belastingschuld waar 41 procent van de ondernemers mee te maken heeft ook geen lucht. De mediane belastingschuld ligt tussen de 10.000 en 25.000 euro. Hoe meer medewerkers, hoe hoger de belastingschuld. Bij 69 procent van de ondernemers is de belastingschuld volgens de onderzoekers veruit de grootste schuld of gelijk aan alle andere uitstaande schulden. ,,Langer uitstel van terugbetaling of omzetting in een achtergestelde lening zal ondernemers helpen om op adem te komen”, aldus Lex van Teeffelen, lector bij de Hogeschool van Utrecht.

“Geef ondernemers van levensvatbare bedrijven bij investeringen de mogelijkheid om een aflossingspauze in te lassen bij het afbetalen van hun zakelijke leningen”

Elwin Groenevelt, algemeen directeur bij Qredits

Als er geen flink herstel optreedt in de komende kwartalen, dan zijn er forse saneringen en/of veel sluitingen op komst in 2022. Daarom is het belangrijk om de kleinbedrijf ondernemers een perspectief te bieden door een adequaat herstel- en investeringsplan. Elwin Groenevelt, algemeen directeur bij Qredits: ,,Geef ondernemers van levensvatbare bedrijven bij investeringen de mogelijkheid om een aflossingspauze in te lassen bij het afbetalen van hun zakelijke leningen. Daarmee komt meer geld vrij voor benodigde (vervangings-)investeringen.”

Voer gesprekken met ondernemers over levensvatbaarheid bedrijven

Ook zal vaker het gesprek gevoerd moeten worden over de levensvatbaarheid. Zeker bij de bijna 60 procent van de ondernemers die niet of nauwelijks kunnen rondkomen. Daarin zal ook directe inkomenssteun aan ondernemers ter sprake moeten komen en begeleiding/omscholing naar de arbeidsmarkt. Zeker nu er voldoende (goed) betaalde banen voorhanden zijn. Met een dergelijk perspectief en het optimisme dat gedragen wordt door een sterk groeiend ondernemersvertrouwen en een significant toenemend weerstandsvermogen, is de verwachting dat de Kleinbedrijf Index over het tweede kwartaal van 2022 wel betere bedrijfsresultaten gaat laten zien.

Nederland wereldwijd in top-3 van verwachte faillissementen

Ronald de Schoo van de MKB-Servicedesk ziet eveneens donkere wolken aan de horizon voor de ondernemers. Volgens hem gaat er een faillissementsgolf komen als de TVL moet worden terugbetaald. ,,We vangen dagelijks geluiden op dat ondernemers in zwaar weer zitten. Het wegvallen van de overheidssteun is voor velen de spreekwoordelijke druppel. Ze zijn er financieel nog niet klaar voor. Onderzoek van een van onze partners laat zien dat er dit jaar in Nederland zo’n 2.250 bedrijven failliet zullen gaan. Dat is een toename van 24 procent ten opzichte van 2021.”

Met dat aantal staat Nederland wereldwijd in de top-3 van verwachte faillissementen. Onnodig, volgens De Schoo. ,,Een beetje extra steun zal veel bedrijven wellicht helpen het toch te redden.”

https://www.deondernemer.nl/financien/faillissement/kleinbedrijf-index-kb-onl-technisch-failliet-q2-2022-biesheuvel-qredits~4016800