De Kredietunie krijgt ook navolging in Zuid-Drenthe en Noordwest-Overijssel. Naast Emmen en Meppel, kan het plaatselijke midden- en kleinbedrijf ook terecht in Steenwijk en Staphorst voor een lening. Het idee achter het initiatief is simpel. Regionale ondernemers lenen via de Kredietunie geld uit aan collega-ondernemers die behoefte hebben aan financiering. Dat kunnen starters zijn, maar ook ondernemers die bijvoorbeeld uitbreidingsplannen hebben of willen investeren in de ontwikkeling van een nieuw product. Het gaat om leningen tussen de 10.000 en 250.000 euro.

Sinds 2016 kunnen ondernemers uit Noord-Drenthe terecht in Assen. Sinds begin dit jaar sluit het zuiden grotendeels aan. In deze regio’s werken Auke Lenstra van Brink Bedrijfsverzekeringen in Emmen, een van de initiatiefnemers, en drie andere ondernemers samen onder de overkoepelende noemer Kredietunie Reest en Wieden. Wat Drenthe betreft is alleen de omgeving Hoogeveen nog een witte stip op de Drentse kaart. Lenstra: ,,Maar die regio hebben we ook in het vizier, alleen ontbreekt het nog aan een locatie. Daar wordt aan gewerkt.”

In Groningen heeft het begrip al behoorlijke vaste grond aan de voeten: in het Westerkwartier, de Veenkoloniën, de Eemsregio en de stad en omgeving kunnen lokale ondernemers al terecht.

Heel sympathiek

Lenstra liep een aantal jaren geleden tegen de Kredietunie aan, een vrij jong fenomeen dat tijdens en na de kredietcrisis in Nederland in opkomst kwam. Landelijk bestaan er inmiddels al ongeveer dertig van deze platforms. ,,Het achterliggende idee is heel sympathiek. Bovendien heb ik in de praktijk ook wel ervaren hoe moeilijk het is om een financiering via een bank te regelen. Ook daarom heb ik deze stap genomen.” De eerste aanvragen zitten inmiddels al in de pijpleiding. Op dit moment treden er vier ondernemers op als ‘geldschieter’ bij Reest en Wieden. Naast Lenstra zijn dat aannemer Gerard de Boer uit Steenwijk, Jacob Talen van Armadaclean uit Staphorst en Henk Hutten van 2 Control Accountants in Meppel.

Minder happig

Volgens Lenstra zijn banken er minder happig op geworden om kleine kredieten te verstrekken. Vooral starters hebben het daarbij lastig. De bancaire wereld is nog steeds aan het bijkomen van de economische crisis van de afgelopen jaren en concentreren zich vooral om het versterken van de eigen buffers. ,,Daar kunnen wij dus een rol van betekenis spelen.”

Ondernemers die hun collega’s willen ondersteunen hebben twee keuzes. Ze kunnen intekenen op een specifiek kredietverzoek van een ondernemer of een obligatie van 5000 euro kopen, waarbij het geld in een centrale kas terechtkomt. De vergoeding voor de kredietgever is 4 procent, terwijl de lener 6 procent betaalt. De rentepercentages kunnen verschillen, maar zijn in ieder geval flink hoger dan de huidige spaarrente, aldus Lenstra.

Dragon’s Den

De tweede optie is een soort crowdfundingsactie met een Dragon’s Den-achtige aanpak. ,,Stel, een bedrijf heeft een ton nodig. We zetten het op een site of laten de ondernemer zijn verhaal pitchen op een bijeenkomst. Ondernemers kunnen kiezen om rechtstreeks een x bedrag te investeren, maar krijgen zo ook zeggenschap over het initiatief. Met al dan niet een aanvulling vanuit de centrale kas.”

Lenstra beklemtoont dat de Kredietunie een vereniging is zonder winstoogmerk en gerund wordt door vrijwilligers. ,,We doen het voor het goede doel, namelijk regionale ondernemers helpen en daarmee de economie in dit gebied versterken.”