CM Web

Het aantal mkb’s dat kampt met liquiditeitsprobleem of dit op korte termijn verwacht, is aan het stijgen. Na de start van de coronacrisis nam dit percentage weer langzaam af in de loop van 2020, maar is weer aan het stijgen. Mkb-ondernemers zoeken niet vaak contact met banken of andere financiers om de problemen op te kunnen lossen.

Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Financiering MKB die met deze peiling begon met het uitbreken van de coronacrisis in maart 2020. Vergeleken met november 2021, waar ook een stijging te zien was, is dat percentage lichtjes gedaald, maar nog steeds hoger dan medio vorig jaar. Het percentage bedrijven met een liquiditeitsprobleem is sinds juni 2021 namelijk weer opgelopen van 29 naar 38 procent.

Geen contact met financiers

Uit alle peilingen blijkt dat ondernemers vaak niet weten waar ze met hun huidige financieringsvraag terechtkunnen. Meer dan de helft van de respondenten van de peiling heeft geen idee of ze met hun liquiditeitsproblemen naar de bank kunnen stappen. Zo’n 89 procent geeft aan geen contact te hebben gezocht met de bank voor het aanvragen van een klein krediet corona of andere vorm van krediet. En 82 procent geeft aan niet te weten of ze met hun financieringsvraag bij financiers terechtkunnen.

Geen zicht op mogelijkheden

Ook heeft 57 procent geen contact met een kredietverstrekker om de onderneming te financieren. Uit de cijfers blijkt dat veel mkb-ondernemers geen overzicht heeft op de financieringsmogelijkheden die er zijn. Meer dan een kwart van de ondernemers overweegt geen eigen salaris te trekken of extra eigen geld in het bedrijf te steken om de liquiditeitsproblemen op te lossen. Een meerderheid van de ondernemers is dan ook niet van plan om op korte termijn te investeren in het bedrijf.

Kunt u met uw financieringsvraag terecht bij financiers in de markt? (Bron: Stichting MKB Financiering)

https://cmweb.nl/2022/02/mkb-met-liquiditeitsprobleem-zoekt-zelden-naar-financiering/