- De financieringsmarkt voor mkb-bedrijven is weer een aanbieder rijker: maandag werd de vanuit Nederland opererende fintech-bank FIBR officieel gelanceerd.
- FIBR biedt mkb-bedrijven toegang tot zakelijke leningen, maar regelt ook zakelijke hypotheken en kredietfaciliteiten voor werkkapitaal.
- Particuliere spaarders kunnen eveneens bij FIBR terecht, al biedt de vrij opneembare spaarrekening momenteel geen rente.
Het aanbod van alternatieven voor leningen van grootbanken voor het midden- en kleinbedrijf neemt verder toe met de komst van FIBR, een Europees platform voor mkb-leningen dat maandag officieel werd gelanceerd.
FIBR heeft het hoofdkantoor in Nederland en noemt zich een ‘connected digital bank.’ De bank biedt direct financiering aan voor mkb-bedrijven, maar werkt ook samen met plaatselijke kredietverstrekkers in Nederland, Duitsland, Finland, Spanje, Ierland en het VK. Voorafgaande aan de lancering verstrekte FIBR al naar eigen zeggen 20 miljoen euro aan meer dan 175 ondernemingen in het Verenigd Koninkrijk en Nederland.
FIBR vraagt van ondernemers die financiering zoeken een overzicht van hun orderportefeuille en cashflow, een up-to-date bedrijfspresentatie en een overzicht van de bedrijfsstructuur, plus de financiële gegevens over de afgelopen drie jaar.
De bank gaat voor zakelijke leningen tussen de 250.000 euro en 5 miljoen euro met een ‘eerlijke’ rente vanaf 3 procent.
Ook kunnen ondernemers terecht bij FIBR voor doorlopende kredietfaciliteiten voor werkkapitaal en zakelijke hypotheken voor de aankoop of herfinanciering van bedrijfspanden. FIBR belooft bij aanvragen binnen 24 duidelijkheid of de bank een geschikte oplossing kan bieden.
Ook spaarrekeningen bij FIBR
Particuliere spaarders kunnen eveneens terecht bij FIBR. De bank verzekert dat bedragen tot 100.000 euro onder het depositogarantiestelsel vallen.
De spaarrente bij de flexibele, vrij opneembare spaarrekening is bij FIBR is momenteel nul procent. Vanaf deposito’s met een looptijd van 6 maanden biedt FIBR in Nederland wel rente. Voor een 1-jarig deposito ontvang je 0,15 procent rente, een 5-jarige spaardeposito levert 0,4 procent op.
CEO Oren Bass zegt in een persverklaring dat de aanpak van FIBR verschilt van die van andere banken, omdat gekozen is om “een sterke en stabiele bank op te bouwen met de technologie en wendbaarheid van een fintech. Met onze ‘best of both worlds’ denkwijze kunnen we onze sterke financiële positie inzetten, zowel direct als indirect, waardoor we onze klanten sterker maken en snel reageren op de veranderende behoeften van de markt.”
Ook betrokken bij FIBR is Mark Schröder, als chief commercial officer. Hij was eerder actief bij de fintech startup New10 van ABN AMRO. “Wij zien grote kansen in de kredietmarkt voor het Europese mkb: er zijn in totaal 25 miljoen mkb-bedrijven die de helft van het bruto binnenlands product in de regio bijdragen en voor veel werkgelegenheid zorgen”, zegt Schröder in de perstoelichting.
Zie ook NVB Nieuwe online bank FIBR richt zich op Europese mkb: https://www.banken.nl/nieuws/23347/nieuwe-online-bank-fibr-richt-zich-op-mkb
Zie ook FD 251021: https://fd.nl/financiele-markten/1416629/spaarbank-stort-zich-op-leningen-voor-nederlands-mkb-kzj1caZ5s5gc