• Het gaat nog steeds crescendo met de overnamemarkt voor kleine en middelgrote bedrijven in Nederland.
  • Het aantal overnames in het MKB stijgt en de overnameprijzen blijven op een hoog niveau in de tweede helft van 2019.
  • Gemiddeld betalen kopers bijna 5 keer de brutowinst voor een MKB-bedrijf, blijkt uit de Overname Barometer van Brookz.
  • Relatief zijn er meer kleine transacties met een dealwaarde tot €5 miljoen.

Het blijft druk op de overnamemarkt voor ondernemingen uit het midden- en kleinbedrijf (MKB). In de tweede helft van 2019 waren er fors meer overnametransacties vergeleken met de eerste helft van het jaar. Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde Overname Barometer van Brookz, het grootste overnameplatform voor het MKB.  Elk halfjaar doet Brookz onderzoek bij 262 fusie- en overnamekantoren in Nederland die transacties begeleiden tussen de 500.000 en 30 miljoen euro.

Uit de Overname Barometer voor de tweede helft van 2019 blijkt dat het aantal door adviseurs gerapporteerde verkooptransacties is gestegen met 35 procent en het aantal aankooptransacties met 24 procent.

Opvallend hierbij is dat er vooral meer activiteit is bij overnames van kleinere bedrijven. “Absoluut gezien is met name het aantal transacties in het segment met een dealwaarde onder de 5 miljoen euro sterk gestegen. Er worden dus vooral méér kleine bedrijven worden verkocht”, zegt Floyd Plettenberg van Brookz. Een blik op de sectorverdeling van de overnamemarkt voor het MKB laat zien dat vier sectoren goed zijn voor zo’n 57 procent van de overnames. Een op de vijf overnames bij het MKB vindt plaats in de zakelijke dienstverlening. Andere sectoren waar veel overnames plaatsvinden zijn de IT-dienstverlening & Software, de Bouw & Installatietechniek en de Industrie.

In de tabel hieronder is het aandeel per sector in de overnametransacties te zien.

MKB-bedrijf in Nederland voor gemiddeld 5 keer de brutowinst verkocht

Wat betreft de waardering van bedrijven is sprake van stabiliteit. Gemiddeld betalen kopers 4,95 keer de brutowinst van een onderneming in het MKB in Nederland. Brookz houdt bij wat kopers bereid zijn te betalen, op basis van de verhouding tussen de operationele winst vóór de aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) en de zogenoemde enterprise value. Dat laatste is de ondernemingswaarde waarbij ervan wordt uitgegaan dat het bedrijf schuldenvrij wordt opgeleverd.

In de tabel hieronder is de zogenoemde ebitda-multiple weergegeven per sector.

Voor bedrijven in de IT-dienstverlening en softwareontwikkelaars zijn kopers bereid de hoogste bedragen neer te tellen. Gemiddeld gaat het om een ebitda-factor van 6,4. Ook bedrijven uit gezondheidssector en farma-ondernemingen kennen relatief hoge overnameprijzen met een ebitda-factor van 6,05. Voor bedrijven uit de detailhandel betalen kopers relatief weinig met een gemiddelde ebitda-factor van 3,5.

Lees meer over overnames en bedrijfsfinanciering: