De redactie –  17 juni 2019. In Nederland is crowdfunding in 2018 met 48 procent gegroeid. Op welke fiscale aspecten moet de accountant letten?

door mr. drs. Tanja Verstelle

Crowdfunding is het voor een project of onderneming van een geldvrager bijeenbrengen van een bedrag in relatief kleine delen van een grote groep geldverstrekkers via doorgaans een online platform (crowdfundingplatform). Dit in ruil voor een immateriële, dan wel materiële beloning. Crowdfunding gaat vrijwel altijd over meer dan geld alleen. Het is voor de initiatiefnemers ook een tool om mensen te betrekken bij wat ze doen. Geldschieters zijn de ambassadeurs van vandaag en morgen, van trouwe klanten tot betrokken donateurs of terugkerende bezoekers.

Groei crowdfunding in 2018
In Nederland is crowdfunding in 2018 met 48 procent gegroeid ten opzichte van 2017. Deze groei is een vertienvoudiging sinds 2013 toen ik erin stapte als fiscaal adviseur.

Concentratie van platforms
Uit de cijfers voor 2018 van crowdfundingcijfers.nl blijkt dat er een flinke concentratie aan de gang is. De vijf grootste Nederlandse platformen hebben 54 procent van die markt en de top tien platformen heeft ruim 80 procent van de markt. Crowdfinance, financiering met lenen en beleggen is steeds dominanter geworden. Donatiecrowdfunding is relatief klein. Maar toch betekent dat niet dat maatschappelijke projecten minder belangrijk worden. Een platform voor duurzame energieprojecten kwam afgelopen jaar vanuit het niets in de top 5 voor grootste platformen.

Trends op een rij:
• Crowdfunding is steeds belangrijker als mkb-financiering, waarbij het gemiddelde bedrag per onderneming ruim EUR 114.000 is;
• Maatschappelijke projecten staan wat financieringsbedrag betreft op 2, maar in aantallen projecten op 1;
• Er is een snelle groei van duurzame energieprojecten;
• Opkomst Community Financiering;
• Opkomst vastgoedprojecten;
• Creatieve projecten of “goede doelen” staan zowel in aantal als in geldbedrag op de derde plaats.

https://bit.ly/2MXOrLq