20 april 2020 Consultancy.nl

Meer dan zeven op de tien midden- en kleinbedrijven verwacht in april een omzetdaling te moeten incasseren. Zo’n 40% vreest zelfs een forse omzetdaling van 50% of meer ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit onderzoek van Panteia onder meer dan 7.000 ondernemingen.

Het Nederlandse mkb is de ruggengraat van de Nederlandse economie, goed voor meer dan 95% van alle bedrijven. Waar veel aandacht tijdens de COVID-19-crisis uitgaat naar de multinationals en de grote bedrijven – denk aan KLM, Booking.com, Signify of Shell – worden ook mkb-ondernemers hard geraakt door de coronapandemie en de verstrekkende gevolgen ervan.

Uit de survey van advies- en onderzoeksbureau Panteia komt naar voren dat bijna twee derde van de mkb-ondernemers een omzetdaling verwacht in de maanden maart en april van dit jaar. Circa een derde ziet de omzet zelfs teruglopen tot (nagenoeg) 0.

Omzet van MKB-bedrijven tijdens coronotijd

Zo’n 11% van de ondernemers ziet de omzetdaling zich tot 25% of minder beperken. 13% geeft aan dat de omzet in april tussen de 25% en 50% zal dalen. De impact van de crisis verschilt vanzelfsprekend per sector. Sectoren die het hardst getroffen worden zijn onder andere de reisbemiddeling (86% omzetdaling), horeca (82%), landbouw non-food zoals de sierteelt (76%) en niet-essentiële gezondheidszorg zoals tandartsen en fysiotherapeuten (70%).

Natuurlijk zijn er ook ondernemers die profiteren van de crisis. Denk hierbij aan eigenaren van supermarkten, leveranciers aan de voedselketen, leveranciers van hygiëneproducten en online webshops. Dit type ondernemingen bestaat voor het grootste gedeelte uit ondernemers die in de survey hebben aangegeven dat hun omzet ofwel gelijk is gebleven, of is toegenomen.

Maatregelen

Twee derde van de ondernemers met personeel heeft logischerwijs maatregelen genomen om kosten te besparen. Iets meer dan een derde geeft aan minder grondstoffen en/of dienstverlening in te kopen. Bijna 40% zegt minder of geen gebruik meer te maken van flexkrachten. 11% heeft extra financiële ruimte geregeld bij de bank en 5% heeft vast personeel ontslagen.

Maatregelen genomen door mkb-bedrijven

Ongeveer 70% van de bedrijven heeft inmiddels een steunmaatregel vanuit de overheid aangevraagd (of verwacht deze op korte termijn te zullen aanvragen). Er wordt het meeste gebruikgemaakt van uitgestelde belastingbetaling en de NOW-regeling (overbrugging voor werkbehoud): beide worden ingezet door ongeveer 40% van de ondernemingen. Ruim 25% maakt gebruik van de TOGS (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19).

Zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp’ers) maken massaal gebruik van de TOZO-regeling (tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) en/of de verruiming van de Bbz-regelingen. Volgens Panteia wordt deze groep het hardst geraakt: zzp’ers verwachten de grootste omzetdaling (67% in maart, 71% in april), ten opzichte van 53% in maart en 60% in april voor kleinere mkb-bedrijven en respectievelijk 44% en 50% voor grote mkb-bedrijven.

Nederland telt circa 1,75 miljoen mkb-bedrijven, waaronder 1,1 miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers).

https://www.consultancy.nl/nieuws/28429/70-van-mkb-incasseert-omzetdaling-zzpers-hardst-getroffen