Sandra Phlippen

DE WEEK VAN PHLIPPEN Sandra Phlippen is chief economist bij ABN Amro en universitair docent aan de Erasmus School of Economics.

 Veertigduizend ondernemers hebben zich tot nu toe gemeld voor die 4000 euro noodsteun voor getroffen sectoren. Over drie weken staat het geld op hun bankrekening mits ze het formulier goed hebben ingevuld. Dat lijkt veel, maar niet als je je realiseert op welke schaal ondernemers in de problemen zitten.

Een van de zwaarst getroffen sectoren is de horeca, alleen daar zijn al minimaal 60.000 mkb-ondernemers actief en die zijn gemiddeld gezien 75 procent van hun omzet direct na 13 maart kwijtgeraakt. Wij weten dat vrij precies doordat we onze pintransacties analyseren die in de horeca plaatsvinden. Ten opzichte van de pintransacties die er in dezelfde week vorig jaar en het jaar ervoor plaatsvonden is er zo’n 75 procent minder omzet.

 

In twee andere zeer hard geraakte sectoren, de retail en de industrie, zijn ook nog eens zo’n 180.000 kleine ondernemers die in groten getale hard onderuitgaan. De brancheorganisatie voor retailondernemers schat zo’n 80 procent omzetverlies.

De afgelopen dagen ontstaan steeds meer ruzies tussen onderne­mers en pandeigena­ren

Waarom vragen zo weinigen van hen steun aan? Is men onbekend met de maatregel? Ik kan mij dat niet voorstellen, want als je een ­restauranteigenaar bent zonder omzet, dan is dit waarschijnlijk het enige waar je nog aan denkt. Nu zou het zo kunnen zijn dat veel ondernemers de steun niet nodig hebben. Ze zouden bijvoorbeeld nog flink wat reserves achter de hand kunnen hebben en liever geen steun willen aanvragen bij de overheid. Toch is ook dit niet zo waarschijnlijk. Uit Amerikaanse data blijkt dat mkb-bedrijven in de retailbranche en de horeca gemiddeld voor 15 tot 20 dagen omzetverlies met reserves kunnen opvangen voordat ze omvallen.

Als onze Nederlandse ondernemers ook maar enigszins op hen lijken, dan loopt het dus niet goed met hun bedrijf af zonder steun. Het is inmiddels 4 april, dat zijn al 22 dagen nadat de restaurants en cafés dicht moesten. De afgelopen dagen ontstaan steeds meer ruzies tussen ondernemers en pandeigenaren over het betalen van de huur. Het is begrijpelijk dat ondernemers hun kosten proberen te drukken en het is ook niet meer dan logisch dan pandeigenaren met goede reserves daaraan tegemoet komen. Toch zien we vooral dat grote retailketens succesvol de huurprijs omlaag onderhandelen. De kleine ondernemer heeft die onderhandelingsmacht niet.

Wat kan die ondernemer dan nog doen? Ik ben bang dat de flexibele contracten als eerste worden stopgezet. In de horeca gaat het om zo’n 60 procent van alle werkenden. Het is van het grootste belang dat alle ondernemers de weerzin om overheidssteun te vragen laten varen. Vraag die noodsteun aan beste ondernemers! Als jullie dat niet doen, dan verspreidt de economische malaise zich via enorme werkloosheid naar verlies aan besteedbaar inkomen naar een nieuwe ronde van omzetverlies voor jullie branche in het najaar. Steek die hand gerust in de diepe zakken van minister Hoekstra.

https://www.ad.nl/economie/steek-die-hand-gerust-in-de-diepe-zakken-van-minister-hoekstra~a0946fe7/?referrer=https://www.google.com/