Toekomst bankensector

SFL-leden over de toekomst van de bankensector
Meerdere SFL-leden gaven in ESB hun visie over de toekomst van de banken.
Mark Sanders benadrukt, samen met Lu Zhang, de schokgevoeligheid van een financiële monocultuur en pleit voor meer diversiteit in het Nederlandse en Europese systeem.
Harald Benink haalt in deze column de te lage kapitaaleisen van banken aan en pleit voor een geleidelijke verhoging naar een niveau van 10-15 procent.
Arnoud Boot gaat in dit artikel in op de invloed van technologie op de financiële sector en voorspelt een disruptieve invloed op de huidige systemen.
Rens van Tilburg en Karen Maas gaan in dit stuk dieper in op de purpose van een bank: wat is de bedoeling van een bank? Er wordt daarbij gepleit voor een bank die een breed maatschappelijk belang dient. Als laatste gaf Mark Sanders in het Financieel Dagblad aan dat ‘de huidige eenvormigheid binnen enkele grote banken de status quo bestendigen’. Hogere kapitaalbuffers worden voorgesteld: ‘Als banken veel meer eigen vermogen hebben, kunnen ze gemakkelijker risicovolle projecten financieren’.

Hoogleraar Finance and Economics Anat Admati over ’the Future of Banks’
Anat Admati was op uitnodiging van SFL te gast als keynote-spreker bij het Ministerie van Financien. Het verslag van deze middag, met Neerlands belangrijkste (financiële) beleidsmakers is hier te lezen.
Daarnaast verscheen Admati in diverse kranten, waar ze haar mening gaf over ‘de politiek van het bankieren’. Lees bv. de interviews in de Volkskrant en het FD. Donderdag 18 oktober gaf ze de Prof. De Vries-lezing aan de Universiteit van Utrecht.

http://bit.ly/2qaCdRy