Het eerste halfjaar van 2017 zit er al weer bijna op. De stand op 13 juni staat op 62 miljoen euro aan afgeronde projecten, terwijl er nog meer dan 900 projecten openstaan. Daarmee kruipen de gezamenlijke platforms dichterbij het bedrag van de 170 miljoen dat in 2016 is opgehaald. Het is nog mogelijk om die 170 miljoen van 2017 te overtreffen, maar dan zullen er flinke meters moeten worden gemaakt.

Transparantie gaat vooruit, maar er is nog veel te winnen

In de brancherichtlijn kon ik geen publicatiefrequentie ontdekken. Maar de platforms houden zelf een termijn van 1 tot 3 maanden aan, dat is netjes. Er ontbreekt in de richtlijn de verplichting om nettorendementen te vermelden. Voor aandelen begrijp ik dat, maar niet voor leningen en converteerbare leningen. Daarvan is het nettorendement eenvoudig te bereken (eventueel tot en met de datum van conversie). Gelukkig vermelden drie platforms wel hun nettorendement.

Het bovenstaande overzicht laat zien dat vooral de platforms CollinLendahand en Kapitaal op Maat zich qua transparantie positief onderscheiden. Bij Funding Circle ontbreken alleen de kosten om het nettorendement te kunnen berekenen in het overzicht. Oneplanetcrowd heeft nog een inhaalslag te maken ten opzichte van de andere platforms. GvE scoort het meest in het rood.

Conclusie

Het goede nieuws is dat de branchevereniging Nederland Crowdfunding een scherpere koers gaat varen. GvE lijkt het zwarte schaap, zowel door hun uittreding als in alle vergelijkingsscores met de andere platforms. Jammer dat GvE voor het isolement kiest, dat ontneemt hen de mogelijkheid om samen met anderen op te trekken en van andere platforms te leren. Anderzijds is het goed dat de branchevereniging verder gaat in hun eisen aan transparantie. Niet elk platform kan daar blijkbaar in mee. Het zal duidelijk zijn dat er nog flink wat verbeteringen nodig zijn en dat geldt zeker niet alleen voor GvE.

http://bit.ly/2sFkGVp