Nederland heeft er een nieuwe bank voor kleine ondernemers bij: GoDutch. De bank richt zich ook actief of sociale en duurzame initiatieven. De ambitie is om binnen één jaar een bestand van 10.000 bedrijven op te bouwen in Nederland.

GoDutch heeft naar eigen zeggen diverse pakketten voor zakelijk bankieren gericht op mkb-bedrijven, zelfstandigen, verenigingen en stichtingen. De Nederlandse startup maakt gebruik van de bankvergunning van de Franse financiële dienstverlener Swann.

Zo kan er gekozen worden voor een gratis rekening waar 10 procent van de inkomsten van de bank gedeeld wordt met de klant of een betaald pakket waarbij dat oploopt tot 70 procent. Hoe hoger de fee, hoe uitgebreider de functionaliteiten zijn, en hoe hoger het gedeelde percentage.

Gebruikers ontvangen elk kwartaal hun deel van de inkomsten. “De afgelopen jaren hebben banken recordwinsten geboekt, een groot deel daarvan is verdiend aan rente, kaartgebruik en andere gebruikskosten van hun klanten. Dat is oneerlijk. Hun klanten hebben immers voor deze inkomsten gezorgd. Daarnaast staat wat door ondernemers onderaan de streep wordt betaald aan de bank, niet meer in verhouding met het product dat zij afnemen”, aldus Thomas Vles, oprichter van GoDutch:

“Door onze inkomsten en kosten transparant te maken en de inkomsten te delen met onze gebruikers, stellen wij een nieuwe norm: écht eerlijk bankieren. In plaats van bankieren als kostenpost, gaan onze gebruikers geld verdienen aan hun betaalrekening.”

GoDutch biedt gebruikelijke functies voor zakelijk bankieren

GoDutch wil gebruikers de keuze geven om hun inkomsten vanuit de app te doneren aan sociale en duurzame projecten. De bank biedt reguliere functionaliteiten van zakelijk bankieren zoals wereldwijde overboekingen, bulk betalingen via upload, SEPA-incasso’s en extra betaalkaarten voor personeel.

De nieuwe bank werkt samen met de Franse betalingsdienstverlener Swann voor transactieverwerking, compliance en risk management. Verder vallen tegoeden op de zakelijke rekeningen van Swan onder het Europese depositogarantiestelsel, dat bescherming biedt tot 100.000 euro.

https://rb.gy/ajrduh