13 mei 2024

Gefrustreerde ondernemer (71) koopt ‘zijn’ bedrijf weer terug nadat het failliet ging

Ben Nieuwe Weme (71), oprichter van NieuweWeme uit Oldenzaal. Foto’s: Annina Romita / (inzet: Reinier van Willigen)
Beeld Ben Nieuwe Weme (71), oprichter van NieuweWeme uit Oldenzaal. Foto’s: Annina Romita / (inzet: Reinier van Willigen)

Hij verkocht zijn bedrijf, in de hoop dat het onder leiding van multimiljonair Kees Koolen ‘naar de volgende fase’ zou groeien. Maar dat liep anders. Nog geen drie jaar later ging NieuweWeme uit Oldenzaal failliet, tot frustratie van oprichter Ben Nieuwe Weme (71). Hij neemt de boel nu zelf weer over. „Ik doe dit voor de mensen.” Maar die gaan niet allemaal mee.

Ben Nieuwe Weme koos zijn woorden zorgvuldig op 11 april van dit jaar. Een dag nadat de rechtbank het faillissement had uitgesproken over het bedrijf dat hij in 1989 vanuit zijn garage had opgebouwd en de curator het personeel toesprak over de onzekere toekomst, noemde de ondernemer het ‘doodzonde dat zo’n mooi Twents maakbedrijf in twee jaar tijd om zeep is geholpen’. Maar van binnen kookte hij, dat schrijft Tubantia.

Halverwege 2021 had hij NieuweWeme verkocht aan Koolen Industries, de investeringsgroep van multimiljonair Kees Koolen. De bedoeling was dat onder leiding van de oud-topman van Booking.com het bedrijf, gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van duurzame producten als laadpalen en containers voor de opslag van energie, zou doorgroeien van 30 miljoen naar 100 miljoen omzet per jaar.

Lees ook: Hoe failliet bedrijf door stug doorwerken uit de as herrees: ‘Na twee dagen doorstart’

Voor miljoenen aan materiaal in fabrieken van NieuweWeme

Oprichter Nieuwe Weme, die eerst als adviseur betrokken bleef, vroeg zich af of dat wel mogelijk was. Er werden tientallen mensen aangenomen om het voor elkaar te boksen, maar de verkoop bleef achter. Volgens bronnen stond er voor miljoenen euro’s aan materiaal in de fabrieken in Oldenzaal. „Een molensteen om de nek.”

Al snel nadat Emiel Nijhof, de financiële man van Koolen Industries, het faillissement had aangevraagd – er is een schuld van circa 10 miljoen euro – meldde de ene na de andere geïnteresseerde zich bij curator Jacques Daniels. Twee of drie is niet ongebruikelijk, nu waren het er meer dan veertig. „Zoveel heb ik nog nooit gezien”, aldus Daniels.

Daar zaten opkopers tussen, maar ook twaalf serieuze overnamekandidaten. Zij kregen inzage in onder meer de jaarcijfers, de inboedel en het personeelsbestand. Vijf partijen brachten een bod uit. Met de winnaar worden nu gesprekken gevoerd. Dinsdag is het personeel daarover ingelicht. En die winnaar is Ben Nieuwe Weme.

‘Ben, wat gaan we doen?’

Hij voelde zich geroepen, zegt de 71-jarige ondernemer. Letterlijk en figuurlijk. „Na het faillissement vroeg personeel aan mij: ‘Ben, wat gaan we doen?’.” Daar wilde hij niet doof voor zijn. „Ik doe dit voor de mensen”, zegt hij. „Alleen maar voor de mensen. Zij hebben ervoor gezorgd dat ik heb wat ik nu heb, dat ik ben wie ik nu ben.”

Ik doe dit voor de mensen. Alleen maar voor de mensen. Zij hebben ervoor gezorgd dat ik heb wat ik nu heb, dat ik ben wie ik nu ben

Ben Nieuwe Weme

De afgelopen weken had hij al veel contact met klanten, leveranciers en personeel. Voor hen omschreef hij zijn motivatie als volgt: „Als je een dochter hebt, en die gaat trouwen, dan heb je daar 25 jaar voor gezorgd. Als zij na drie jaar gaat scheiden, dan roep je toch ook niet van ‘red je er maar mee!’. Dan zorg je er toch ook voor dat ze goed terecht komt?”

Lees ook: Pieter Pot start door na faillissement: klanten zó enthousiast

Wat gebeurt er met NieuweWeme?

De bedoeling is dat het bedrijf wordt opgesplitst, al vraagt dat volgens curator Daniels nog wat ‘ontvlechtingswerk’, omdat de verschillende delen geïntegreerd zitten in de groep van Koolen. „Het is complexe materie.”

Het komt erop neer dat onder de naam NieuweWeme straks nog steeds vergistingsinstallaties en elektroverdeelstations worden geproduceerd. De laadpalen en batterijcontainers zouden naar Koolen Industries gaan. Gesprekken daarover lopen. De verwachting is dat het binnen een week rond is.

Onrust op de werkvloer?

Volgens curator Daniels was er de afgelopen weken ‘af en toe onrust’. Er wordt doorgewerkt, via het UWV wordt personeel betaald, maar toch. „Mensen zijn onzeker en kijken om zich heen naar ander werk.” Zo gaat dat altijd bij een faillissement. Ben Nieuwe Weme kreeg dat zijdelings mee, sprak daar ook over met ‘zijn’ mensen, van wie sommigen al tientallen jaren voor hem hadden gewerkt. Hoe langer er onduidelijkheid is, hoe slechter dat is. Daarom pakte hij door.

Maar het faillissement en de overname blijven niet zonder consequenties. Tientallen mensen gaan hun baan verliezen. Ook dát heeft het personeel dinsdag te horen gekregen. Ben Nieuwe Weme: „Twee derde van de mensen (circa 100 personen, red.) gaat mee.”

Ik ga het niet nog een keer verkopen. Nee, dat gaat niet gebeuren

Ben Nieuwe Weme

Ben Nieuwe Weme zal zelf het boegbeeld zijn van het nieuwe NieuweWeme. Of het een fout was om het bedrijf in 2021 aan Koolen Industries te verkopen? Zover wil de Oldenzaalse ondernemer niet gaan. Wel zegt hij: „Ik ga het niet nog een keer verkopen. Nee, dat gaat niet gebeuren.”

Koolen Industries wil nu niet reageren. Een woordvoerder laat weten dat het ‘een correcte afhandeling van het faillissement door de curator niet willen beïnvloeden’.

https://www.deondernemer.nl/financien/trend-zet-door-bijna-de-helft-meer-faillissementen-dan-vorig-jaar~25862a5?vgo_ee=SW2TCRtynrr0DpkKaA9j5avbfUs3bOeMiZxFGfITHn0YojUVNTSXuPQ%3D%3AgzqPTjLbedffnm8GE89fjDVu54DXOI5C