23-09-2022
In de politiek is breed draagvlak om het mkb in deze moeilijke tijd te steunen en het energie-intensieve mkb ruimhartig en snel te compenseren. Dat blijkt uit een reeks moties in de Tweede Kamer die de afgelopen dagen tijden de Algemene Politieke Beschouwingen zijn ingediend. ‘Een mooi resultaat na een buitengewoon stevige lobby van VNO-NCW, MKB-Nederland en de aangesloten brancheorganisaties’, zegt Jacco Vonhof, MKB-Nederland-voorzitter, ‘al moet natuurlijk nog wel duidelijk worden wat, wanneer en hoe het kabinet dit gaat doen.’
Effectieve maatregelen
Premier Rutte zegde na vragen van de VVD toe dat het kabinet in nauw overleg met MKB-Nederland zal uitwerken hoe het bedrag van 600 miljoen euro voor structurele compensatie voor het brede mkb het beste kan worden ingezet. Hier heeft MKB-Nederland nadrukkelijk op ingezet, omdat juist deze moeilijke tijd vraagt om zeer effectieve maatregelen.
Lucht voor ondernemers
Ook riepen VVD en CDA het kabinet in een motie op om spoedig met een compensatieregeling voor het energie-intensieve mkb te komen. Daarnaast willen ze een betaalpauze van zes maanden voor het terugbetalen van (corona) belastingschulden, zonder bureaucratie. Vonhof: ‘Wij roepen al langer dat ondernemers juist nu lucht nodig hebben, dus het is goed dat deze boodschap in de Tweede Kamer is doorgedrongen.’
Tijdelijke uitbreiding werkkostenregeling
Tenslotte vroegen beide partijen om een eenmalige uitbreiding van de werkkostenregeling (WKR) met 3 procent, zodat werkgevers waar mogelijk iets extra’s voor hun personeel kunnen doen in deze dure tijd. Ook D66 pleitte hiervoor.
‘Wij hebben het kabinet herhaaldelijk verzocht om zo’n eenmalige uitbreiding, want ondernemers zien dat hun mensen het zwaar hebben. In de WKR is de bruto-uitkering een netto-uitkering. Dat is belangrijk, want ondernemers betalen liever een euro extra aan hun personeel dan aan de schatkist,’ aldus Jacco Vonhof.
MKB-actieplan
Verder kwam JA21 met een MKB-actieplan, om het mkb door deze energiecrisis heen te loodsen, vrijwel helemaal in lijn met de inbreng van MKB-Nederland. JA21 wil dat de (zoveelste) lastenverzwaringen voor het mkb worden teruggedraaid, compensatie voor de snelle stijging van het minimumloon en pleiten verder voor snel inzetten van het Europese staatssteunkader om het energie-intensieve mkb in de benen te houden. Tenslotte sprongen ook BBB, SGP, Haga en PVV meermalen op de bres voor het mkb en ondernemers.
https://www.vno-ncw.nl/nieuws/brede-steun-tweede-kamer-voor-het-mkb