De krant schetst de situatie van Patrick van der Meulen, die met Enie.nl een zonnepanelenleasebedrijf opzette. Banken wilden niet financieren, dus klopt Van der Meulen aan bij financieringsmaatschappij NLInvesteert. Die wil wel een achtergestelde lening geven. Dat verbetert de solvabiliteit en maakt en bedrijf plots wel interessant voor banken. Het FD verwijst naar onderzoek van PwC, waaruit blijkt dat 63% van de ondernemers geen aandelen en zeggenschap wil afstaan. Met een achtergestelde lening hoeft dat niet. Het knelpunt is dat achtergestelde leningen tussen de 8% en 9% rente kosten, veel meer dan bij een banklening.
Snelle groei
Volgens CBS-cijfers werd de achtergestelde lening vorig jaar 1.600 keer verstrekt. Dat is weinig, maar het aandeel groeit snel, aldus Dirkjan Takke van NLInvesteert. ‘Bij ons is er elk jaar sprake van een verdubbeling.’ Bij investeringsfonds Fresh Dutch SME Fund gaat het al om meer dan de helft van de financieringen.
Fonds
Om investeren voor het mkb makkelijker te maken, pleit het Nederlands Comité voor Ondernemerschap voor een speciaal fonds dat € 1,75 miljard aan achtergestelde leningen beschikbaar moet stellen. Daarover wordt binnenkort met het kabinet gesproken. Investeerders hebben namelijk het nadeel dat ze bij een faillissement achteraan de rij moeten aansluiten en dat ze niet delen in de successen als een bedrijf goed draait.
Bron: FD