Trends in MKB financiering

Door Ronald Kleverlaan

#198・ 
Trends in MKB financiering

Trends in MKB financiering

26 januari · Editie #198 · Bekijk online

Nieuwe financieringsvormen voor het MKB worden volwassen. Wat zijn de belangrijkste trends en welke impact hebben ze? Wekelijks verzamel ik de belangrijkste (internationale) artikelen die de trends duiden rond moderne financieringsvormen, zoals marketplace/P2P lending, ICOs, Crowdfunding en Community Finance.


Vanaf vandaag gaat weer een groot deel van Nederland open en kunnen mkb ondernemers in de o.a. de horeca, theater en evenementen sector weer gaan ondernemen. De schade bij deze sectoren is echter erg groot door het interen op het eigen vermogen en het opbouwen van (belasting) schulden. Deze ondernemers zullen weer op zoek gaan naar financiering.
Afgelopen jaar kwamen zij lastiger aan financiering, blijkt uit de CBS Financieringsmonitor 2021. Daarnaast hebben ook gezonde bedrijven minder financiering aangevraagd, waarschijnlijk vanwege de onzekerheid om te gaan investeren. Dit blijkt uit de CBS Financieringsmonitor 2021 die afgelopen maand uitkwam en waaruit duidelijk wordt dat het mkb vorig jaar minder financiering heeft aangevraagd (-17%).
Opvallende conclusie uit het onderzoek is tevens dat van de succesvolle aanvragen, dit in 34% van de gevallen dit exclusief bij non-bancaire financiers gedaan is. 55% deed dit exclusief bij banken (de rest was een mix bancair/non-bancair). In deze nieuwsbrief een uitgebreide analyse van de laatste editie van de financieringsmonitor.
We wachten helaas nog op de nieuwe plannen van de ministers van EZK en Financiën. Voor het brede mkb vooral de getroffen sectoren is het belangrijk dat ze naast de traditionele oplossingen rond (bancaire) leningen en garanties nu ook gaan kijken naar manieren om de solvabiliteit van deze bedrijven te gaan versterken, bijvoorbeeld via het (fiscaal) stimuleren van achtergestelde leningen.
Het is nu noodzakelijk dat de overheid actie gaat nemen. Er liggen bijvoorbeeld al geruime tijd concrete plannen en onderzoeken op tafel om fiscaal vriendelijk investeren in het mkb mogelijk te maken en het oprichten van een fonds voor het verstrekken van achtergestelde leningen.
Bij voorkeur zou hier een structurele oplossing voor gevonden moeten worden door oprichting van een centrale organisatie om de non-bancaire financieringsmarkt actief te ondersteunen met kapitaal, coaching en garantieregelingen, zoals de British Business Bank de afgelopen jaren in het VK heeft gerealiseerd.
Ik hoop dat zij daarbij ook nog mijn input meenemen voor een inclusief ecosysteem voor mkb financiering wat ik in een opinie artikel en in een gesprek met de Tweede Kamer heb mogen toelichten.
Artikelen deze week:
  • CBS Financieringsmonitor 2021: Mkb is minder succesvol in aantrekken van financiering dan voor corona
  • Kleine ondernemers hebben weinig baat bij economische voorspoed
  • NVP/Techleap: The untapped potential of Dutch venture capital
  • Standaard geheimhoudingsovereenkomsten voor investeringen
  • Consultatie Europese toezichthouder EBA over rekenmodel voor kredietscores door crowdfunding platformen
Veel leesplezier weer deze week. Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.
Ronald
PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

CBS Financieringsmonitor 2021: Mkb is minder succesvol in aantrekken van financiering – sterke groei non-bancair zet door

Investeringsverwachting kleinbedrijf (KB-Index)

Investeringsverwachting kleinbedrijf (KB-Index)
Kleine ondernemers hebben weinig baat bij economische voorspoed

NVP/Techleap: The untapped potential of Dutch venture capital

Standaard geheimhoudingsovereenkomsten voor investeringen

NVP.NL – Deel
Consultatie Europese toezichthouder EBA over rekenmodel voor kredietscores door crowdfunding platformen