MKB-Nederland en de Nederlandse Schuldhulproute (NSR) slaan de handen ineen om ondernemers met schulden te ondersteunen. De ondernemersorganisatie wijst ondernemers en werknemers met geldproblemen vroegtijdig op de route voor de juiste hulp. Hiermee kunnen schulden worden beperkt of zelfs voorkomen.
Direct toegang tot de schuldhulproute
MKB-Nederland sluit zich aan op de route om ondernemers met geldzorgen beter te helpen. Leendert-Jan Visser, directeur van MKB-Nederland: ‘‘Door de coronacrisis zijn veel ondernemers in de zwaarst getroffen sectoren door hun buffers heen en de financiële problemen zijn groot. Bovendien is de crisis met beperkende maatregelen ook nog niet voorbij. Hulp zoeken is essentieel, maar het erover praten is vaak moeilijk.” Ook is gemeentelijke hulp voor ondernemers lastig te vinden en niet altijd op orde. Met de aansluiting van MKB-Nederland krijgen 200.000 mkb-bedrijven in de achterban van de ondernemersorganisatie direct toegang tot de schuldhulproute.
Snelweg naar schuldzorgenvrije toekomst
De Nederlandse Schuldhulproute (NSR) biedt mensen met geldzorgen een ‘snelweg’ naar een schuldzorgenvrije toekomst. Via een gratis en anonieme test op Geldfit.nl krijgen zij inzicht in en advies over hun financiële situatie. Bij geldzorgen wordt duidelijk welke afslag zij het beste kunnen nemen voor de juiste hulp. Voor ondernemers is er een speciale route: Geldfit Zakelijk.
Advies en ondersteuning
Visser: ‘Iedere ondernemer moet de benodigde ondersteuning kunnen vinden. Mede via de bij MKB-Nederland aangesloten brancheorganisaties zetten we zoveel mogelijk ondernemers met financiële zorgen op het spoor van de schuldhulproute. Branches kunnen op de NSR bovendien een eigen portal krijgen, waar ze ook hun eigen advies en ondersteuning kunnen aanbieden.” De NSR ondersteunt bij uitvoering, bewustwording en preventie rondom schulden.
Schuldenaanpak raakt maatschappelijk belang
Dat bedrijven, ondernemers en werknemers financieel fit zijn, is een breed maatschappelijk belang. “Als het om medewerkers met financiële problemen gaat, hebben ondernemers ook een rol’, zegt Visser. ‘Daar zetten we ons ook voor in. Het bijstaan van medewerkers met geldzorgen getuigt niet alleen van goed werkgeverschap, want zoiets gun je je mensen niet. Het is óók welbegrepen eigenbelang voor ondernemers om dat te doen. Mensen nemen hun financiële zorgen immers mee naar het werk, wat kan leiden tot verminderd functioneren en meer ziekteverzuim.’
Kosteloos aansluiten op NSR
MKB-Nederland, VNO-NCW en de NSR organiseren op 15 december van 10 tot 11 uur een webinar over schuldhulpverlening in het mkb, met aandacht voor de schuldenproblematiek van ondernemers én werknemers.
MKB-Nederland biedt 20 brancheorganisaties kosteloos een eigen brancheportal op de NSR aan. Deelnemers aan het webinar ontvangen na afloop een uitnodiging om zich hiervoor aan te melden. Kijk hier voor meer informatie en aanmelding.
Toekomstcheck
De samenwerking met de NSR maakt onderdeel uit van de campagne ‘Blik op de toekomst, met perspectief vooruit’. Dit is een initiatief van MKB-Nederland in samenwerking met het Ondernemersklankbord, de Kamer van Koophandel en VNO-NCW en wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ook onderdeel van de campagne is de Toekomstcheck. Deze tool geeft ondernemers inzicht in hun liquiditeitspositie voor de komende twaalf maanden. Ook krijgen ze te zien wat er in verschillende scenario’s met hun liquiditeit gebeurt.
https://www.mkb.nl/nieuws/mkb-nederland-en-nsr-wijzen-ondernemers-met-schulden-de-weg