Van het Bestuur:

Onze regionale kredietunies werken nauw samen met gemeenten en provincie. De 8 ROM’s zijn daarbij vaak betrokken als (mede-) investeerder en we zijn dan ook verheugd dat Economische Zaken heeft besloten de ROM’s extra te steunen. Voor onze leden is het dus zaak om ook de huidige voorliggende kredietaanvragen te beoordelen op de mogelijkheden om hierin met de ROM op te trekken.

Het oosten van Nederland krijgt €47 mio om innovatie in de regio te stimuleren. Dat meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). Met het geld moeten start-ups en scale-ups in Gelderland en Overijssel worden geholpen om door de coronacrisis heen te komen en te groeien. De provincies Gelderland en Overijssel en het kabinet stellen het geld beschikbaar.

De Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) Oost NL is belast met de uitvoering en heeft de taak om te investeren in startende en innovatieve mkb-bedrijven en om nieuwe bedrijvigheid aan te trekken. Start-ups zijn jonge innovatieve bedrijven en scale-ups zijn al wat verder ontwikkeld en hebben vaak flinke investeringen nodig om door te groeien. Ondernemers die vooroplopen kunnen in bijvoorbeeld de energietransitie, innovaties in de zorg of de voedingsindustrie vooral in crisistijd moeilijk financiering vinden. “Hun innovaties zijn nodig voor de ommekeer die we moeten en kunnen maken in voeding, gezondheid, energie en een duurzame samenleving”, zegt Wendy de Jong, directeur van Oost NL.

Afgelopen augustus werd bekend dat het kabinet had toegezegd €50 mio uit het steun- en herstelpakket voor economie en arbeidsmarkt te investeren in het fondsvermogen van de ROM’s. De provincies verdubbelen dat bedrag. Oost-Nederland is de eerste regio die de bijdrage ontvangt. De extra investering uit het steun- en herstelpakket wordt gedaan op basis van het aandeel van de regio’s aan het bruto nationaal product.

Bron: ANP